Förnuftet sägs vara en unik egenskap för oss människor, grunden för vår kunskap och visdom. Men om förnuftet är så viktigt, varför har det inte utvecklats hos andra djur? Om förnuftet är att lita på, varför har det gett upphov till så mycket nonsens?
Förnuft och fördom skrotar idén om det ensamma geniet. Hugo Mercier och Dan Sperber argumenterar för att förnuftet är en kollektiv färdighet som utvecklats för att övertyga andra, bedöma olika argument och motivera våra handlingar. Författarna förklarar de svagheter och styrkor som länge har förvirrat filosofer och psykologer varför förnuftet är partiskt till fördel för sådant som vi redan tror på, varför det bidrar till förskräckliga idéer men ändå är oumbärligt för att sprida bra idéer.
Med ett förord av Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.
Hugo Mercier är kognitionsforskare och psykolog med fokus på förnuftets funktion hos människan. Han har skrivit för edge.org, Psychology Today, samt hållit en TED-föreläsning.
Dan Sperber är kognitionsforskare som bland annat arbetat med kognitiv antropologi och lingvistik. Han är ordförande för den tvärvetenskapliga forskningsinstitutionen International Cognition and Culture Institute.
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Boken om te
av Okakura Kakuzo
(inbunden).
Det finns 1 recension av Förnuft och fördom : varför vi tänker som vi gör. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Boken argumenterar för ett synsätt på förnuft och kognition som på flera sätt dels är rimligt ur ett evolutionärt perspektiv, dels ger en förklaring till alla våra kognitiva biaser.